5 scriitori de invitat la un pahar de vorbă/Top 5 Duminică

Salutare, oameni frumoși! Revin azi la voi cu un Top 5 Duminică, de data asta un pic mai livresc ca celălalt. Anume, azi eu, Lizuca și  Mihaela  vă spunem despre 5 scriitori cu care am sta la un pahar de vorbă. Eu am să numesc 3 citiți și 2 necitiți dar despre care știu că sunt oameni interesanți.
1.Prima autoare cu care aș vrea să vorbesc n-o să vă surprindă absolut deloc, evident că e TRACY CHEVALIER. Luiza, poți fi mândră că m-ai ghicit aici. Măi, Tracy Chevalier nu numai că a scris o ficțiune artistică (pentru Fata cu cercel de perlă luându-și inspirația dintr-un tablou) și una mai istorică (Făpturi uluitoare) ambele superbe din punctul meu de vedere dar a scris și despre femei puternice, Griet din Fata cu cercel de perlă și cele două prietene din Făpturi uluitoare evidențiindu-se în societățile din care fac parte cu inteligența și curajul de a o arăta. Așa încât mi-ar face atâta plăcere să am ocazia să discut cu ea despre artă, artiști dar și despre personajele sale, îndeosebi despre Griet și cele două personaje feminine din cealaltă carte  pentru că sigur și-a găsit inspirația cumva din ce a văzut în realitate. A, evident i-aș mulțumi pentru că ea mi-a dat pasiunea nebună pentru cărți pe care o am acum, ea e vinovată pentru asta.

tracy

2.Continui lista fără vreo surpriză…SCHMITT n-are voie să lipsească de la un pahar de vorbă. M-a impresionat ce problemă serioasă, ce lecție frumoasă a pus pe seama unui copil în Oscar și tanti roz…ce iubire a pus pe seama a două persoane,o poveste care nu-i siropoasă ci doar frumoasă în Elixirul dragostei…ce lume atât de reală, de frumoasă și de urâtă în același timp a putut crea în Pe când eram o operă de artă. De câte ori mă gândesc la ceea ce am citit la el mă face să cred că este un observator atât de fin al întregii societăți cu minusurile și plusurile sale, mizeriile și frumusețile sale și de asta cred că mi-ar plăcea să stau de vorbă cu el despre societatea asta, oamenii care ne înconjoară, îmi exersez și eu franceza ascultându-l și vorbind….E combinația perfectă 😊

schmitt

3.LUCIAN BLAGA, poetul meu de suflet nu mai e pe Pământ dar e nemuritor pentru mine cel puțin. Poezii precum Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, Stelelor, Autoportret mă fac să-l iubesc atât de mult pentru că efectiv a extras filosofia din viața și a transferat-o în toată poezia lui așa că nu am cum să nu-l iubesc. Mi-ar plăcea efectiv să-l cunosc, să-i cunosc stilul de viață, să filosofez cu el, ar fi interlocutorul perfect chiar dacă poate aș amuți în fața lui, să-l ascult vorbind ar fi perfect.

blaga
4.Că tot se apropie filit-ul la Iași (apropo, dacă ajungeți, dați-mi un semn în comentarii) e musai să numesc și un autor român de care am fost tot mai interesată odată cu filit-ul de anul trecut, anume MARIUS CHIVU. A vorbit la liceul nostru anul trecut și mi se pare un om extrem de mișto, cu care ai ce vorbi și nu te plictisești. El a scris și niște cărți legate de călătoriile făcute de el care mă intrigă încă de anul trecut, mi-ar plăcea să ajung la ele măcar anul acesta. Mi-ar plăcea să-l ascult vorbind despre locurile alea, să-mi vorbească despre ce citește omul Marius Chivu, să-mi spună ce părere are de societatea asta în care trăim noi românii, despre orice mi-ar plăcea să-mi povestească…

chivu

5.Pe locul 5 includ un autor necitit care e de citit pentru literatură universală dar și pentru curiozitatea mea personală. GOETHE e clasicul acela care e pentru germani așa cum e Eminescu pentru români, acel clasic care crede despre poezie că este un bun al întregii omeniri…. Mi s-a pus pata pe el pentru că un om cu asemenea păreri, concepții, un om cu care am despre ce vorbi, are ce poeți să-mi recomande, are să-mi vorbească în versuri, am ce învăța de la el cu siguranță.

goethe

Ăsta fu și cu topul de săptămâna asta, dragi oameni frumoși! Trebuie să recunosc că sunt și eu surprinsă cumva de ce a ieșit în sensul că aveam alți oameni în cap dar gândindu-mă mai bine zic că merge și puțină diversificare. Dacă aveți sugestii de topuri nu ezitați să vă exprimați în comentarii și vreau să-mi spuneți și voi cu ce autori ați sta la un pahar de vorbă. Pe vineri, dragilor!
*Postarea Mihaelei: https://altasitotusieu.wordpress.com/2018/09/23/5-scriitori-pe-care-i-as-invita-la-o-cafea-5-duminica/
*Postarea Luizei: https://luizacomenteaza.eu/2018/09/23/5-autori-pe-care-ii-voi-recomanda-mereu-top-5-duminica/

Reclame