💛Discuție inteligentă-Jane Eyre💛 De ce să fii diferit?

Salutare, oameni frumoși! Revin la voi cu o discuție inteligentă mult promisă. Discuția inteligentă de la Jane Eyre. Luiza vrea să pornească un proiect de promovare a cărților vechi prin recenzii și am zis să sparg eu gheață. Citiți-i articolul și dacă e vreunul blogger alăturați-vă proiectului (Carte veche caut recenzor tânăr) pentru că avem nevoie de oameni simpli care scriu despre niște cărți clasice. Jane Eyre vine mănușă acestui proiect. Lizuco, te invit și pe tine și pe voi să vă puneți acest playlist pe fundal în timp ce citiți toată pledoaria mea despre această carte, faceți-vă comozi, beți un ceai, orice . Fără s-o mai lungesc, eu zic să-i dau bice. PORNIȚI PLAYLISTUL.

Am auzit de cartea aceasta în multe rânduri pe internet dar cumva mă intimida grosimea ei și mă tot gândeam că nu voi avea timp de ea, voiam să citesc cât mai multe cărți în timpul verii iar în timpul școlii nici nu mă gândeam să citesc o asemenea namilă de carte. În vară Anda și Adelina au propus această carte spre a fi citită în luna august pentru a discuta despre ea în cadrul clubului lor de carte care sper să-și reia activitatea. Cum am auzit că aceasta va fi cartea lunii august am zis că e musai să mi-o iau și s-o citesc. Universul ține cu mine pentru că am găsit-o la un preț super bun având în vedere grosimea ei și m-am apucat de ea. Doamne sfinte, peste ce frumusețe de carte am dat. Mi-a plăcut extrem de mult, mi-a făcut zilele mai pline de farmec pentru că m-am transpus în carte. Lecție pentru mine: nu mai fugi de cărțile groase pentru că îți pot plăcea mai mult decât îți închipui. Alături de Jane am fost din copilăria ei și până la maturitatea sa . Cartea urmărește patru etape din viața ei: traiul la mătușa ei, traiul la școala Lowood , traiul la Thornfield și traiul la Moor House. În toate aceste locuri diferite, oamenii au alte principii și Jane se dezvoltă, așa cum și eu și tu, dragă om frumos, te-ai dezvoltat sau urmează să te dezvolți alături de ea.

M-am minunat de caracterele pe care le prezintă, unele oribile, altele de admirat, toate făcând parte dintr-o realitate trecută care poate fi actuală și credibilă. Oamenii au crezuri total diferite. De la crezuri legate de oamenii săraci, la religie, la artă, la moralitate, fiecare își exprimă cu vehemență opinia. M-am simțit diferită când mi-am dat seama că mă identific cu unele păreri din universul acela și într-un fel indignată de unele păreri absurde din punctul meu de vedere. M-am întrebat: Oare gândesc corect? Oare există acest principiu de gândire corectă? Oamenii judecă modul altora de gândire în funcție de valorile lor și decid dacă consideră modul celuilalt de gândire corect sau nu. Fiecare gândește în funcție de trăirile sale și se exprimă cum poate. Corect sau nu, el însuși decide. Uite, eu de exemplu nu pot înțelege și nici accepta discriminările. În toate manierele posibile, inclusiv de natură materială. Și religioasă. Omul este înzestrat cu un suflet și își formează un caracter care este mai presus de toate discriminările de natură materială sau religioasă. În schimb, o să admir tot ce ține de gândirea frumoasă, arta întregește sufletul, crezul spiritual la fel. O să admir tot ce ține de gândire diferită, care iese cumva din tipare și are la bază niște simțăminte frumoase. De ce e frumos să gândești diferit? Pentru că ajungi un om împlinit și admirat de alți oameni la fel de diferiți și frumoși ca tine.

♠ -,,Jane, nu-mi plac cei care găsesc nod în papură și pun tot soiul de întrebări; și pe urmă,un copil nu are voie să vorbească așa cu cei mari”

♠,,-N-ai nici un drept să pui mâna pe cărțile noastre”

♠-,,Citești Biblia?

-Uneori

-O faci cu plăcere?

-Îmi place Apocalipsa și cartea lui Daniel și Geneza și Samuel…

-Și Psalmii? Sper că-ți plac

-Nu, domnule

-Vai ce rușine (…)

-Psalmii nu sunt interesanți, am remarcat eu.

-Asta dovedește că ai o inimă rea; și trebuie să te rogi ca Domnul să ți-o schimbe , să-ți dea una nouă și curată- să-ți a inima de piatră și să-ți dea una de carne.”

♠,,-Nu prin violență înfrângi cel mai bine ura-și, cu siguranță, nici cu o răzbunare nu vindeci rănile”

♠,,-Dincolo de lumea asta și dincolo de rasa umană există o lume invizibilă și o împărăție a spiritelor; lumea aceasta este împrejurul nostru, căci ea există pretutindeni; și acele spirite ne privesc, căci ele au misiunea de a ne păzi; și de am muri în chinuri și în umilință și disprețul ne-ar doborî din toate părțile, iar una ne-ar strivi, îngerii ne văd suferința, ne recunosc nevinovăția și Dumnezeu așteaptă doar despărțirea sufletului de trup, pentru a ne încununa cu o răsplată deplină. Și-atunci, de ce să ne lăsăm pradă disperării, când viața se termină atât de curând și moartea este o intrare atât de sigură în fericire-în slavă?”

,,-Unde este Dumnezeu? Ce este Dumnezeu?

-E ziditorul meu și al tău, care n-o să distrugă niciodată ceea ce a creat. Mă bizui cu totul pe puterea Lui și mă încred cu totul în bunătatea Lui; număr ceasurile până la sosirea aceluia care mă va duce din nou la El, care mi-L va dezvălui

-Atunci ești sigură, Helen, că există un loc numit rai și că sufletele noastre pot ajunge în el când murim?

-Sunt sigură că există o viață viitoare; cred că Dumnezeu este tatăl meu, Dumnezeu este prietenul meu; eu Îl iubesc și cred că și El mă iubește.

-Și o să te văd din nou, Helen, când o să mor?

-Tu vei veni pe același tărâm al fericirii, vei fi întâmpinată de același Părinte atotputernic al tuturor, Jane, sigur că așa va fi.”

♠,,-Erai fericită când ai pictat aceste imagini? Întrebă el într-un târziu

-Eram preocupată și…da, domnule, eram fericită. Pe scurt, pictându-le, am simțit una dintre cele mai mari plăceri pe care le-am cunoscut vreodată

-…Din câte mi-ai spus, plăcerile dumitale au fost puține. Dar îndrăznesc să spun că te aflai într-adevăr pe un fel de tărâm de vis al unui artist în timp ce combinai și aranjai aceste nuanțe ciudate”

♠,,-Nu cred, domnule, că aveți dreptul de a-mi ordona doar pentru că sunteți mai în vârstă decât mine sau pentru că ați văzut mai mult din lume decât mine-pretenția dumneavoastră la superioritate este justificată în funcție de felul în care v-ați folosit timpul și experiența”

♠,,-Îți invidiez liniștea lăuntrică, această conștiință curată, memoria neîntinată. Fată dragă, o memorie fără pete sau murdărie trebuie să fie o comoară desăvârșită- un izvor neepuizabil de pură vigoare, nu-i așa?”

♠,,-Află că în cursul vieții dumitale viitoare te vei vedea deseori aleasă drept confidentă fără voie a secretelor celor din jurul dumitale: oamenii vor descoperi în mod instinctiv că marea dumitale calitate nu e să vorbești despre dumneata, ci să asculți când ceilalți vorbesc despre ei; ei vor simți că nu-i asculți cu un dispreț răuvoitor pentru mărturisirile lor, ci cu un soi de simpatie înnăscută; cu atât mai liniștitoare și mai încurajatoare, cu cât se manifestă cu atâta discreție”

M-am identificat, vă vine să credeți sau nu, cel mai bine cu Jane Eyre. Cu puține personaje am avut ocazia să mă identific în halul ăsta din ce am citit eu până acum. Cred că și pentru că această carte a fost scrisă la persoana I m-a făcut să simt alături de ea ceea ce simt ea, să văd ceea ce vede ea, am împărțit cumva simțămintele ei iar chestia asta se întâmplă destul de rar în cazul meu. Firea ei foarte pasională, atenția ei la lucrurile neobișnuite și la frumusețile mărunte care nu țin de superficial, iubirea pe care o afișa pentru oamenii care o meritau, toate astea și încă multe altele m-au făcut să mă identific cu Jane Eyre și s-o iubesc din toți rărunchii mei pentru persoana minunată care este. Practic ea era diferită. Și era fericită cu această identitate. Mi-am dat seama de ce e frumos să fii diferit. Pentru că ajungi să vezi lumea cu ochi frumoși, mai profundă și mai frumoasă decât cei care trăiesc într-un mod mecanic viața

♣,,Adevărul este că nu-mi mai stăpâneam firea sau mai degrabă îmi ieșeam cu totul din fire, cum ar spune francezii (être hors de soi) , eram conștientă că revolta mea de moment mă expuse deja la pedepse necunoscute; și la fel ca orice sclav rebel, mă simțeam hotărâtă, în disperarea mea să merg până la capăt”

♣,,Oamenii trebuie să iubească ceva și, lipsită de obiecte mai vrednice de afecțiunea mea, am reușit să regăsesc o plăcere în a prețui acea păpușă urâtă, jigărită ca o sperietoare de ciori în miniatură. Acum, când îmi amintesc de asta, mă nedumerește sinceritatea absurdă cu care iubeam jucărioara aceea; închipuindu-mi, într-un fel că e vie și capabilă de simțăminte, nu puteam dormi dacă nu o strângeam în brațe; și când stătea în brațele mele, în siguranță și la căldură, eram oarecum fericită, gândindu-mă că măcar ea e fericită”

♣,,Pentru prima oară simțeam gustul răzbunării la fel cum te bucuri de un vin parfumat, când îl înghiți, cald și aromat; dar gustul care mi-a rămas după aceea, de metal și rugină, mi-a dat senzația că fusesem otrăvită”

♣,,În acea noapte, m-am suit în pat, am uitat să-mi pregătesc în imaginație ospățul înșelător din cartofi copți fierbinți sau pâine albă și laptele proaspăt cu care obișnuiam să-mi amăgesc foamea: în schimb, m-am ospătat cu spectacolul unor desene perfecte pe care le vedeam în întuneric, toate opera propriilor mele mâini: case și copaci desenați cu linii sigure, stânci și ruine pitorești, turme de vite în stilul lui Cuyp, tablouri încântătoare cu fluturi plutind pe deasupra unor trandafiri îmbobociți cu păsări ciugulind din cireșe coapte sau cuiburi de pitulici în care se ascundeau ouă ca niște perle, înconjurate de o coroană de rămurele tinere de iederă. Avea dreptate Solomon când a spus: Mai bine un prânz de verdețuri și dragoste decât un bou îngrășat și ură

♣,,Lumea mea fusese timp de câțiva ani la Lowood (…); acum îmi aminteam din nou că lumea reală era mare și că o mulțime de speranțe și temeri, senzații și emoții diferite îi așteptau pe cei ce aveau curajul de a merge înainte în această vasta întindere, pentru a căuta printre primejdiile sale adevărata cunoașterea vieții”.

♣,,Al doilea desen avea în prim-plan doar vârful încețoşat al unui deal, pe care iarba şi câteva frunze stăteau aplecate, ca bătute de vânt. Dincolo de vârf şi deasupra lui se întindea nemărginirea albastrului închis, ca în amurg….”

Faptul că era diferită o făcea să atragă simpatia, iubirea unor persoane cu totul deosebite. A câștigat prietenia unei fete diferite, cu capul pe umeri și sufletul curat de la care a învățat ce e cu adevărat prietenia. A câștigat prietenia unei profesoare care devine un exemplu pentru ea așa cum și eu am, asta făcându-mă să mă înduioșez și mai tare… De ce e frumos să fii diferit? Pentru că ajungi să fii înconjurat de oameni diferiți și frumoși, de la care ai ce învăța, cu care ajungi să te identifici și care vor aveam un impact durabil asupra ta

♦,,Domnișoara Temple avea întotdeauna un aer cal și o demnitate în ținută, un rafinament al felului de a vorbi, care împiedicau alunecarea spre înflăcărare, agitație și nerăbdare; ceva ce sporea plăcerea celor care o priveau și o ascultau până la un sentiment copleșitor de admirație și respect iar acesta era acum și sentimentul meu”

♦,,În timpul tuturor acestor schimbări, domnișoara Temple a continuat să fie directoarea școlii; cea mai mare parte a cunoștințelor mele se datorează învățăturii ei: prietenia și tovărășia ei reprezentaseră pentru mine o permanentă mângâiere; ea fusese mama, profesoara și, în ultimul rând, prietena mea”

♦,,Ne-am ospătat în seara aceea cu nectar și ambrozie; iar încântarea noastră nu a fost mai mică atunci când am văzut zâmbetul plin de mulțumire cu care ne privea gazda noastră, în timp ce ne potoleam foamea cu mâncarea aleasă pe care ne-o oferise din belșug. Când am terminat ceaiul și tava a fost luată ne-a chemat din nou lângă foc, ne-am așezat de o parte și de alta a ei și a început să discute cu Helen – un adevărat privilegiu pentru mine să mi se îngăduie să ascult”

♦,,(…) îngenungheată lângă apărătoarea înaltă am găsit-o pe Burns, absorbită, tăcută, departe de tot ce se întâmpla în jurul ei, în tovărășia unei cărți din care citea la lumina palidă a tăciunilor”

Și bineînțeles n-am cum să omit că am adorat legătura pe care Jane Eyre și acest domn Rochester o înfiripă. Încep să cred că relațiile chiar durabile de prietenie și sentimentale se clădesc neținând cont de obstacolele convenționale, frumusețe, bogății ci ținând cont de principiile pe care ajung să le împărtășească cei doi oameni, de sufletul pe care și-l pun pe tavă unul altuia, ce ține de suflet este cel mai important și dăinuiește. De ce e frumos să fii diferit? Pentru că ai ocazia să ai o relație așa de frumoasă bazată pe sentimente așa de profunde. Iubirea adevărată nu ține cont de convenții și de superficial, ci de sentimente adevărate și de valori înalte precum iubirea.

♥,,El nu făcea parte dintre ei. Cred că seamănă cu mine- sunt sigură că e așa-mă simt aidoma lui-îi înțeleg limbajul chipului și al mișcărilor; (…)există ceva în creierul și în inima sa, în sângele și nervii mei care mă face egală lui”

♥,,Eu vorbeam într-adevăr puțin dar îl ascultam cu plăcere. Prin fire, era comunicativ; îi plăcea să înfățișeze unei minți neobișnuite cu lumea imaginile și căile ei (nu mă refer la imaginile ei corupte și la căile imorale, ci la cele imorale, ci la cele care prezentau interes prin scara la care se desfășurau sau ciudata noutate care le caracterizează), iar eu mă bucuram să absorb noile idei pe care el le oferea, imaginându-mi scene pe care le descria și urmărindu-l în gând prin ținuturile necunoscute pe care mi le dezvăluia fără a mai fi surprinsă sau tulburată vreodată de vreo aluzie supărătoare”

♥,,Cunoști pe cineva-cum și unde, nu contează; găsești în această persoană străină multe dintre lucrurile bune și luminoase pe are le cauți (…) și nu le-ai găsit până atunci; și ele sunt proaspete, sănătoase, pure și neîntinate. O altfel de tovărășie te readuce la viață, te regenerează: simți că zilele bune de odinioară se întorc- dorințe mai înalte, sentimente mai curate; vrei să-ți petreci restul zilelor într-un fel mai demn de o ființă nemuritoare. Pentru a atinge acest scop, ai dreptul să treci peste o piedică legată de obiceiuri-un simplu obstacol convențional, pe care nici conștiința ta nu-l respectă și nici judecata ta nu-l aprobă?”

♥,,(…)am uneori un sentiment ciudat legat de dumneata- în special când ești lângă mine, ca acum; e ca și cum aș avea o coardă undeva în stânga, sub coate, strâns și implacabil înnodată de o coardă asemănătoare situată în același loc în trupul dumitale micuț. Și dacă marea furtunoasă și înspumată, ca și vreo două sute de mile de pământ se așază între noi, mă tem că acea coardă de legătură se va rupe; și apoi am o bănuială neliniștitoare că o să încep să sângerez înlăuntrul meu”

Jane Eyre este cartea mea de suflet de anul trecut, o lecție de viață pentru mine din multe privințe. Sper că v-am transmis asta, sper oameni frumoși că v-am convins să o citiți, să o recitiți, cred că este un bun punct de început dacă vreți să vă apucați de clasici. Mulțumesc Luiza că m-ai bătut la cap 4 luni să scriu toate gândurile și pasajele într-o asemenea postare și mulțumesc oameni frumoși dacă ați ajuns să citiți această postare până la final. Dați-mi un comentariu, un like dacă ați ajuns să-mi citiți recenzia până la capăt, dacă ați citit cartea aș vrea să vorbim de pasajele voastre preferate și nu uitați SĂ FIȚI DIFERIȚ!

,,Oamenii rezervați de multe ori chiar au nevoie să vorbească sincer despre sentimentele și durerile lor, mai mult decât cei expansivi. La urma urmelor, chiar și cel mai aspru stoic este un om; și să pătrunzi cu îndrăzneală și bunăvoință în acea ,,mare de tăcere” a sufletului său înseamnă adeseori să-i faci un bine aproapelui tău”

16 comentarii

 1. Doamne! Pasiunea cu care ai descris cartea. Se vede că ți-a plăcut. Și eu m-am identificat cu personajul și citatele acelea pe care le-ai pus chiar m-au convins să ofer o șansă clasicilor. Discuția aceasta inteligentă are de altfel un mesaj puternic. „FIȚI DIFERIȚI!” Este ceva ce oamenii uită adesea, fiind prea ocupați să se plieze după tiparele stabilite de societate, ceea ce este total greșit.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Doamne, ce mă bucur că ți-a plăcut ce am scris 😀 Înseamnă mult pentru mine. Chiar mi-a plăcut o grămadă 💛 Sper să-ți placă și ție la fel de mult :* Să fii diferit atrage după sine cele mai faine persoane și cele mai inedite întâmplări 🙂

   Apreciază

 2. Mi-a placut tare mult descrierea ta! Desi m-a intimidat putin lungimea acestei recenzii, chiar mi-a facut placere sa o citesc! Nu am citit cartea, dar pare tare interesanta. Am sa tin cont de recomandarea ta. 😀

  Apreciat de 1 persoană

  1. Am văzut și eu că am exagerat privind lungimea discuției dar chiar nu m-am putut abține :)) Mulțumesc mult 😀 ! Să mă anunți când te apuci de ea 🙂

   Apreciază

Comentariile sunt închise.